TruhlaBlog - Filtrované položky podle data: říjen 2014
pátek, 31 říjen 2014 15:58

Sezóna pokračuje

Nedávno mi od naší divadelní agentky přišel mail. Dorazila nová nabídka představení. S radostí ji prezentuji i vám, abyste měli příští rok o důvod víc se k nám přidat.

Zveřejněno v Klub mladého diváka
čtvrtek, 30 říjen 2014 19:47

Dokud nespadneš na úplné dno, nepůjčuj si

„Nejdřív si našetři, pak utrácej.“ Zásada prababiček už v dnešní společnosti neplatí – lidé zpravidla potřebují někde bydlet či něčím jezdit, dříve než mají potřebné úspory. Téměř každý se proto dostává do situace, kdy si půjčuje peníze a průběžně splácí ze svých příjmů. 

Zveřejněno v Vaše úvahy
čtvrtek, 30 říjen 2014 19:43

Finanční (ne)gramotnost

Říká se, že „Kdo šetří, má za tři“, ale je toto přísloví pravdivé?  Osobně se považuji za člověka, který raději šetří, než utrácí, a proto s tímto příslovím souhlasím, i když nemohu říct, že na sto procent. Sám ještě nevydělávám své vlastní peníze, ale i přesto se velmi často stává, že nedokážu odolat síle peněz a utratím je. Z toho plyne, že šetření není tak lehká věc jak se zdá.

Zveřejněno v Vaše úvahy
středa, 29 říjen 2014 16:23

Jídlo ze školní jídelny 20.- 24.10.

Foodblog je zpět!

Zveřejněno v FoodBlog
sobota, 25 říjen 2014 07:47

Bohouš a Dáša má vítěze

Kdo zaváhal a nesoutěžil, ať hlasuje a lajkuje! 

Zveřejněno v Projekty
pondělí, 20 říjen 2014 18:52

Jídlo ze školní jídelny 13.-16.10.

Foodblog je zpět!

Zveřejněno v FoodBlog
pondělí, 20 říjen 2014 10:48

Johnny Lee: Free or cheap Wii Remote hacks

Jeden z krátkých TED talků, který stojí za to vidět "jen pro zajímavost". Johnny Lee ukazuje dvě vychytávky z jeho dílny, které můžou být prototypy pro zajímavé projekty.

Zveřejněno v Technologie
neděle, 19 říjen 2014 07:40

Nebuďme "energetičtí upíři"

Elektřina je nezbytnou součástí naší společnosti. Potřebujeme elektřinu na svícení a chod důležitých přístrojů, například inkubátorů v nemocnici. Já osobně bych podporoval ekologickou energii. Ekologická energie jako taková je nejlepší hned z několika hledisek: neubližuje přírodě, neprodukuje žádný vedlejší odpad, nespotřebovává žádné nerostné bohatství. Jsou poháněny přírodou. Takže můžou být poháněny silným větrem - větrné elektrárny, slunečním zářením - solární elektrárny a proudem vody - vodní elektrárny. Jediný problém je, že když přestane foukat vítr, větrné elektrárny přestanou produkovat energii. Přestane svítit sluníčko, ze solárních elektráren také přestaneme mít užitek. Z těchto důvodů za ně běží uhelné a jaderné elektrárny, aby zamezily případnému výpadku energie. V nemocnici je sice zapotřebí, aby k výpadku nedošlo, a u normálních lidí by to také byla taková menší katastrofa. Lidi potřebují, aby jim šla lednice, pračka i někteří lidé pracují na počítači. I když já osobně jsem velký zastánce ekologie, uvědomuji si, bez elektrické energie se v 21. století již žít nedá. Jakýkoliv dlouhodobý výpadek elektrického proudu by měl za následek obrovskou katastrofu. Vlastně by vůbec nic nefungovalo. Zkolabovala by doprava, banky a důležité instituce, včetně nemocnic - i když ty by na tom ještě byly vcelku dobře, mají vlastní agregát. Jediná možnost, kterou  vidím, jak upozornit lidi, jestli nikde neplýtvají, je ono známé „Nesvítí se někde zbytečně?“ Dále by se nad sebou měli zamyslet lidé, kteří v zaměstnání při odchodu nevypínají počítače a nechávají je běžet na úsporný režim v domnění, že úsporný program proud nebere – omyl, bere.

Zveřejněno v Vaše úvahy
sobota, 18 říjen 2014 06:36

Život bez "drátů"

Jsem samozřejmě běžný konzument elektrické energie, protože bez ní si současný život ani nedovedu představit (ještě navíc žiji ve městě a jsem student). Denně používám spoustu elektrospotřebičů od varné konvice po nabíječku na telefon a nejvíce potřebuji při studiu počítač pro informace nutné ke studiu.

Zveřejněno v Vaše úvahy
sobota, 18 říjen 2014 06:32

Proč přitopit?

Žijeme v době, kdy je energie využívaná téměř ve všech oblastech lidského života. Dá se říct, že bez ní bychom se neobešli ani jeden den, ale i přesto, že je téměř pořád využívána, lidé na ní vůbec nešetří. Necháváme zapnuté televize, aniž bychom se na ní dívali, často zapomínáme vypínat světlo, když odcházíme do školy nebo do práce. Zamysleli jste se někdy nad tím?

Zveřejněno v Vaše úvahy
Strana 1 z 3

Kontakt

Máte dotaz, stížnost, nabídku nebo nám chcete jen napsat svůj názor? Nyní máte možnost. Pište přímo šéfredaktorovi na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na facebookovou stránku www.facebook.com/ttruhlablog.

Login

Vyhledávání

Go to top