Svátek všech českých TEDařů začíná

Dnes v Praze v Divadle Hybrenia proběhne TEDx Prague. Téma letošního TEDx je "pod povrchem". Většina z nás se této akce nemá možnost zúčastnit, proto přidávám odkaz, na kterém se lze dívat v přímém přenosu s tabletem nebo mobilem v ruce.

Bryan Stevenson: We need to talk about an injustice

Přináším jeden z naprosto výjimečných a dechberoucích talků. Bryan Stevenson mluví o identitě člověka a soudním systému Ameriky. Celý svůj bezchybný projev obohacuje zajímavými čísly a příhodami. A nezapomnělo se ani na citát Václava Havla. U mě patří rozhodně mezi 5 nejlepších TEDů, které jsem doposud viděl.

Brené Brown: The power of vulnerability

Brené Brown, výborná prezentátorka, ve svém projevu vyjadřuje, co zjistila na základě svých výzkumu o vztahy mezi lidmi. Sice je v některých částech talk nezáživný, ale i tak doporučuji, protože téma má rozhodně co nabídnout.

Johnny Lee: Free or cheap Wii Remote hacks

Jeden z krátkých TED talků, který stojí za to vidět "jen pro zajímavost". Johnny Lee ukazuje dvě vychytávky z jeho dílny, které můžou být prototypy pro zajímavé projekty.

Chimamanda Ngozi Adichie: The danger of a single story

Chimamanda Ngozi Adicheie vypráví, jak nesprávný může být pohled na určité kultury. Hlavním důvodem zkreslení je podle ní "single story", tedy že vyvozujeme špatné závěry jen z jednoho zdroje. V případě tohoto fascinujícího TED talku je zabíháno do velkých detailů, ale protože je Adichie skvělá vypravěčka, není problém udržet pozornost až do konce.

Hans Rosling: The best stats you've ever seen

Hans Rosling a jeho statistiky, to je nerozlučná dvojice. Na blogu už najdeme odkaz na TED talk s názvem Náboženství a nemluvňata. Jejich společný autor, Hans Rosling, představuje neuvěřitelné statistiky, které si většina z nás ani neuvědomuje. Popisovat je zde vlastními slovy by asi bylo zbytečné, lepší je kouknout na tento kvalitní dvacetiminutový TED talk.

Sarah Kay: If I should have a daughter...

Je sobota odpoledne, tak bychom si mohli dát nějaké lehčí téma.

Mladá Sarah Kay v tomto talku z roku 2011 ukazuje, jak se z naivní holky stala zakladatelka klubu V.O.I.C.E. Svůj dokonalý projev obohacuje dvěma básničkami.

David Gallo: Underwater astonishments

David Gallo v pěti a půl minutách ukáže to nejzajímavější, co v oceánu žije. Popravě jsem o ničem takovém doposud nikdy neslyšel. Ale myslím, že jsem nebyl sám. Proto tento talk velmi doporučuju.

Nick Bostrom: A philosophical quest for our biggest problems

Nick Bostrom, Švédský filozof, v této přednášce uvažuje, zda by mohl změnit základní povahu lidstva. A jako transhumanista o tom přemýšlí opravdu vážně.

Preston Reed, Usman Riaz: A young guitarist meets his hero

Nyní bych rád prezentoval jednu "přednášku", která nepatří mezi tradiční TED talky, ale rozhodně nadchne všechny milovníky hudby. Zvlášť kytaristy. Komentovat "přednášku" dále asi netřeba.

Strana 1 z 4

Kontakt

Máte dotaz, stížnost, nabídku nebo nám chcete jen napsat svůj názor? Nyní máte možnost. Pište přímo šéfredaktorovi na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na facebookovou stránku www.facebook.com/ttruhlablog.

Login

Vyhledávání

Go to top