Finanční (ne)gramotnost Doporučený

Říká se, že „Kdo šetří, má za tři“, ale je toto přísloví pravdivé?  Osobně se považuji za člověka, který raději šetří, než utrácí, a proto s tímto příslovím souhlasím, i když nemohu říct, že na sto procent. Sám ještě nevydělávám své vlastní peníze, ale i přesto se velmi často stává, že nedokážu odolat síle peněz a utratím je. Z toho plyne, že šetření není tak lehká věc jak se zdá.

Společnost konzumní není charakterizována jako konzumní jen pro nic. Z člověka, který má tendenci nadměrně nakupovat a hromadit předměty každý den se přes noc nestane člověk, který si do svého sešitu zapisuje veškeré své výdaje. Ale jak jsem již napsal, naprosto souhlasím se šetřením a myslím si, že většina lidí se mnou bude souhlasit. Přece jenom, se vyplatí si počkat a našetřit si víc peněz a jet na dovolenou nebo si koupit nové auto, než zbytečně utratit výplatu hned po té co ji dostaneme do rukou. Někteří lidé však mohou namítat, že lidé s vysokým platem se o takové problémy vůbec nemusí starat, avšak to není vůbec pravda. Dobrý plat vám totiž nezaručí dobrou budoucnost, pokud dané peníze nebudete alespoň trochu šetřit. Například se může stát, že přijde finanční krize a co se stane potom? Kde seženete peníze, když je najednou budete potřebovat? Zbytek si asi dokážete představit sami...

Poté přichází téma o půjčování peněz. Měli bychom si půjčovat peníze od banky, anebo je lepší si půjčovat peníze od svých známých? Osobně nepreferuji žádnou z těchto možností. Každá možnost má své výhody a nevýhody. Například bankovní půjčka je mnohem flexibilnější než půjčka od konkrétní osoby. Bankám je většinou jedno na čem dané peníze utratíte, zatímco vašim známým by mohlo vadit, že za půjčené peníze si jdete koupit nejnovější BMW i8. Na druhou stranu, bankovní půjčka přináší mnohem větší rizika. Pokud dokážete svojí půjčku pravidelně splácet, jste v bezpečí, ale v případě, že ji splácet nedokážete, máte celkem velký problém. V tomto ohledu, může být druhá volba lepší, jelikož vaše rodina či známí se nad vámi mohou slitovat.

Závěrem je tedy to, že pro pocit bezpečí a pro dalších několik desítek důvodů, je vždycky lepší mít peníze našetřené a to nejlépe ve velkém.

V rámci projektu Studenti čtou a píší zveřejňujeme články, které pro 3. kolo projektu studenti napsali.

Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)

Zanechat komentář

Ujistěte se, že zadáte požadované informace, tam kde je vyznačeno (*). Kód HTML není povolen.

Kontakt

Máte dotaz, stížnost, nabídku nebo nám chcete jen napsat svůj názor? Nyní máte možnost. Pište přímo šéfredaktorovi na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na facebookovou stránku www.facebook.com/ttruhlablog.

Login

Vyhledávání

Go to top