Nebuďme "energetičtí upíři" Doporučený

Elektřina je nezbytnou součástí naší společnosti. Potřebujeme elektřinu na svícení a chod důležitých přístrojů, například inkubátorů v nemocnici. Já osobně bych podporoval ekologickou energii. Ekologická energie jako taková je nejlepší hned z několika hledisek: neubližuje přírodě, neprodukuje žádný vedlejší odpad, nespotřebovává žádné nerostné bohatství. Jsou poháněny přírodou. Takže můžou být poháněny silným větrem - větrné elektrárny, slunečním zářením - solární elektrárny a proudem vody - vodní elektrárny. Jediný problém je, že když přestane foukat vítr, větrné elektrárny přestanou produkovat energii. Přestane svítit sluníčko, ze solárních elektráren také přestaneme mít užitek. Z těchto důvodů za ně běží uhelné a jaderné elektrárny, aby zamezily případnému výpadku energie. V nemocnici je sice zapotřebí, aby k výpadku nedošlo, a u normálních lidí by to také byla taková menší katastrofa. Lidi potřebují, aby jim šla lednice, pračka i někteří lidé pracují na počítači. I když já osobně jsem velký zastánce ekologie, uvědomuji si, bez elektrické energie se v 21. století již žít nedá. Jakýkoliv dlouhodobý výpadek elektrického proudu by měl za následek obrovskou katastrofu. Vlastně by vůbec nic nefungovalo. Zkolabovala by doprava, banky a důležité instituce, včetně nemocnic - i když ty by na tom ještě byly vcelku dobře, mají vlastní agregát. Jediná možnost, kterou  vidím, jak upozornit lidi, jestli nikde neplýtvají, je ono známé „Nesvítí se někde zbytečně?“ Dále by se nad sebou měli zamyslet lidé, kteří v zaměstnání při odchodu nevypínají počítače a nechávají je běžet na úsporný režim v domnění, že úsporný program proud nebere – omyl, bere.

Závěrem mé úvahy na téma elektrické energie je toto: pokud se budeme k přírodě chovat tak, jako dosud, pak už se nebudeme muset zajímat, co se stane, když nepůjde proud.

V rámci projektu Studenti čtou a píší zveřejňujeme články, které pro 2. kolo projektu studenti napsali. Další budou z důvodu většího počtu publikovány v dalších dnech. (poznámka redakce)

 

Ohodnotit tuto položku
(6 hlasů)
Nejnovější od Lukáš Dambrich

Zanechat komentář

Ujistěte se, že zadáte požadované informace, tam kde je vyznačeno (*). Kód HTML není povolen.

Kontakt

Máte dotaz, stížnost, nabídku nebo nám chcete jen napsat svůj názor? Nyní máte možnost. Pište přímo šéfredaktorovi na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na facebookovou stránku www.facebook.com/ttruhlablog.

Login

Vyhledávání

Go to top