Máme se bát války? Doporučený

V rámci projektu Studenti čtou a píší zveřejňujeme články, které pro 1. kolo projektu studenti napsali. (poznámka redakce)

Toto téma pro mě osobně znamená položit si silně kontroverzní otázku. Žiji v jakési vatě, kde v současné době existuje pouze pár střípků tabu. Není to sexualita, nahota, nemoc - nýbrž krize. Nepřipouštíme si krizi. Máme televizi s širokoúhlým displayem, elektrické zubní kartáčky i chytré telefony. Do zaměstnání si vozíme zadnice v pohodlí aut a vůbec: všechno je, zdá se, jako ve snu.

Vtip je v tom, že krize je jako moře – má různou hloubku, vlny a její konec nebývá dobře viditelný. Současný ekonomický kolaps trvá již od roku 2008, což je téměř taková doba, jakou já trávím studiem na našem gymnáziu. Epicentrum problému se ovšem nachází na kontinentu americkém, což způsobuje jistou prodlevu mezi dopadem krize na naši vlast.

Osobně ji pociťuji až nyní – šest let po jejím vypuknutí. Vnímám, jak se mé rodině i širšímu okolí utahuje opasek a často slýchávám kolem sebe věty „je to moc drahé“, či „jsme chudí“. Jelikož i já, jakožto letos maturující studentka  =  poslední článek celé společnosti, krizi registruji, je zřejmé, že již prorostla celým sociálním spektrem. No, a z historického hlediska logicky po krizi přichází válka.

Obecně válku chápu jako střet dvou či více eg. Rozhodně neříkám, že je tím bezpředmětná, konflikt ale často stojí čistě na jejím začátku a zbytek bývá jen handrkováním o to, kdo splaší více oveček do svého stáda. Aktuálně se pasáčci bouří a jdou do opoziční konfrontace, černou ovci přece nechce mít nikdo z nich. Otázka, zda se máme bát války, je pro mne celkem frustrující, jelikož celou tuto situaci vnímám jako fatální: počínaje tím, že je války třeba, aby si lidstvo ve výsledku rozumělo. Každý prožíváme své malé války; pro každého z nás jsou ale značně vyčerpávající skutečností, která si bere mnoho času, energie, sebevědomí, nálady a vůbec chuti žít.

Myslím si, že válka hrozí. Netroufám si odhadnout v jakém měřítku může ohrozit naší kotlinu mezi horami, v každém případě jsem ale přesvědčená, že válčit se bohužel bude vždycky – taková je totiž povaha lidská.

 

Anketa: „Hrozí podle Vás Evropě v následujícím desetiletí válka?" – NEVÍM

Ohodnotit tuto položku
(8 hlasů)
Nejnovější od Ema Šimečková

Zanechat komentář

Ujistěte se, že zadáte požadované informace, tam kde je vyznačeno (*). Kód HTML není povolen.

Kontakt

Máte dotaz, stížnost, nabídku nebo nám chcete jen napsat svůj názor? Nyní máte možnost. Pište přímo šéfredaktorovi na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na facebookovou stránku www.facebook.com/ttruhlablog.

Login

Vyhledávání

Go to top